Počet obetí v Mexiku stúpol na 32

01.02.2013 Celý región

Mexiko 1. februára (TASR) - Riaditeľ mexickej štátnej ropnej spoločnosti Petróleos Mexicanos (Pemex) dnes oznámil, že počet obetí výbuchu v jej sídle stúpol na 32.

Riaditeľ Emilio Lozoya informoval, že po štvrtkovej explózii v sídle firmy v metropole Mexiko bolo ošetrených 121 ľudí. Poškodená budova sa nachádza vedľa legendárneho 51-poschodového mrakodrapu koncernu Pemex. Lozoya dodal, že záchranné práce pokračujú a pod troskami sú stále uväznení ľudia.

V budove, kde došlo k explózii, pracuje približne 1700 ľudí, vrátane 250 zamestnancov prvých štyroch poschodí, ktoré výbuch zasiahol.

Podľa nemenovaných zdrojov z prostredia ropného koncernu bol príčinou požiaru zrejme prehriaty klimatizačný systém budovy. Predseda odborového zväzu zamestnancov v ropnom priemysle Moises Flores poukázal v tejto súvislosti na nedbanlivosť pri údržbe klimatizačného systému.

Minister Osorio Chong pripustil, že Mexiko môže požiadať o zahraničnú pomoc pri zisťovaní príčin požiaru.

Uzatvorili aj ulice v okolí budovy

Štyri spodné poschodia budovy sú ohňom vážne poškodené. V čase požiaru, ktorý vypukol tesne pred ukončením pracovného času, sa v objekte nachádzalo zhruba 10.000 ľudí. V súvislosti s požiarom hasiči nariadili evakuáciu budovy a uzavreli ulice v okolí budovy.

Pemex je štvrtou najväčšou ropnou spoločnosťou na svete. Sídlo centrály s kanceláriami sa nachádza v rušnej štvrti mexického hlavného mesta.

Centrála Pemex je druhou najvyššou stavbou v mexickom hlavnom meste. Vybudovaná bola ešte v roku 1984 a považovala sa za jednu z najlepšie zabezpečených budov pred zemetrasením. Odolala už aj zemetraseniu so silou 8,2 stupňa.
 

Vyberte región